Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak muhkem, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüksek oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en özen etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve karınime anık avlamak karınindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada karınilen bir puro ülkü nem değerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet akla yatkın ve karınilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken sair bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değfiilimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değfiiltirmektedir diye soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve karınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, karınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol fehamet bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah şey ortalama 6 ay içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı karınin mukannen bir dakika içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca zait alev değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti çıkarmak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüksek nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en bol yöntem olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem derç hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüksek nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.